Automobili

Maserati, između ponovnog rođenja i pada isporuka

Postoji zabrinutost zbog najnovijih rezultata Maseratija. Podaci o javnoj prodaji za većinu europskih tržišta, SAD-Kanada, Kina, Japan, Koreja, Australija, Novi Zeland, Izrael i neka tržišta u razvoju pokazuju da se dobri rezultati koje je luksuzni brend postigao posljednjih mjeseci približavaju kraju.

Maserati je u fazi renesanse od predstavljanja Maseratija MC20 2020. Sa zastarjelom linijom limuzina i Levanteom koji je kasnio, ali nikada nije krenuo s tržišta, talijanski proizvođač automobila započeo je ofenzivu novih proizvoda koja je uključivala četiri sportska automobila i novi SUV. Između rujna 2020. i prošle godine lansirani su Maserati MC20, MC20 Cielo, Grecale, GranTurismo i sada također GranCabrio.

Globalne isporuke porasle su sa 16.900 jedinica u 2020. na 26.700 jedinica prošle godine. Povećanje od 58% potaknuto je prvenstveno Grecaleom, najmanjim i najpristupačnijim SUV-om marke koji konkurira Porsche Macanu i drugim premium SUV-ovima srednje veličine. Zapravo, 2023. Grecale je predstavljao 53% globalnog volumena brenda.

Grecale ne može sve
Međutim, pozitivan učinak Grecalea nadoknađen je padom koji su zabilježili stariji Maseratijevi proizvodi: Ghibli, Quattroporte i prije svega Levante, koji je činio 53% globalne prodaje u 2022. godini.

Preliminarni podaci za ožujak 2024. otkrivaju da su se globalne količine Grecalea smanjile za 24% u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. Pad je uslijedio nakon dva mjeseca prodaje stanova u siječnju i veljači. Iako još ne možemo zaključiti da je prodajni učinak Grecalea dosegao vrhunac, prilično je zabrinjavajuće za marku što se prodaja ove godine nije povećala.

U stvarnosti, dodajući preliminarne rezultate iz siječnja, veljače i ožujka 2024., Grecale je zabilježio pad od 11% u usporedbi s prvim kvartalom 2023. Dodamo li ogromne padove koje su zabilježili Levante (-71%) i Ghibli ( – 69%), onda je situacija teška za Maserati. Rezultat je da je procijenjena globalna prodaja marke tijekom prva tri mjeseca ove godine pala za 29% na oko 4500 jedinica.

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close