Automobili

Auto budućnosti? Bezbednije i održivo: evo kako

Ključne reči: bezbednost i održivost na putu. Dva gola koja, u ovom trenutku, ne izgledaju baš blizu. Snimak mobilnosti u Italiji je napravljen u izveštaju „Auto sutrašnjice: bezbedan, održiv i dostupan“, koji je predstavila Fondacija Karačolo tokom 76. „Konferencije o saobraćaju i cirkulaciji“ Aci .

Postoji uglavnom jedna prepreka za željene ciljeve za događaj: starost naše flote. Prema brojevima navedenim u analizi, skoro 4 automobila od 10 (tačno 39%) su stara 15 godina. Kako rešiti? Ima mnogo predloga, ali jedan pravi više buke od drugih.

Predlozi: socijalni lizing i biogoriva
Zove se „ socijalni lizing “ i predstavlja oblik iznajmljivanja automobila koji je već prisutan u Francuskoj , gde država kupuje (električne) automobile i nudi ih za 100 evra mesečno manje bogatim vozačima. Mogućnost da ministar i zamenik premijera Mateo Salvini ne isključuje uvoz u Italiju , čak i ako postoji mnogo skepse.

Prognoze, međutim, nisu ružičaste, jer će „najmanje tridesetak godina postotak starijih vozila na unutrašnje sagorevanje koja kruže našim putevima ostati značajan”. U stvari, od 31. decembra 2022. godine, samo 0,4% italijanske flote predstavljalo je potpuno električna vozila, dok 85% vozača koje su intervjuisali Aci i Fondacija misli da će nastaviti da kupuju termalna ili hibridna vozila u narednih 10 godina.

„Značajan doprinos dekarbonizaciji mobilnosti – stoga je ideja Đuzepine Frusko , predsednice Fondacije Caracciolo i potpredsednika Aci – može proizaći iz naprednih biogoriva, već upotrebljivih u vozilima u prometu, koja nude slične nivoe emisija do onih električnih vozila i čak niža potrošnja energije. Da ne govorimo o koristima u smislu cirkularne ekonomije“.

Električni VS e-gorivo i Hvo
Podaci analizirani u izveštaju kažu da je „ električni automobil veoma zgodna energetska tehnologija, sa potrošnjom od 14,5 kVh na svakih 100 km, ali se HVO iz UCO (goriva sa niskim emisijama dobijenim iz poljoprivrednog ili prehrambenog otpada) čini podjednako efikasnim, sa manja potrošnja od 10,09 kVh na 100 km. S druge strane, e-goriva su posebno energetski intenzivna , sa potrošnjom od 156,8 kVh na 100 km, što je 15 puta veća vrednost od prethodne“.

„Mobilnost sutrašnjice – zaključuje Anđelo Stiki Damijani , predsednik ACI – biće složen ekosistem. Da bismo tamo stigli, moramo danas da radimo na nizu kritičnih pitanja koja zahtevaju integrisani sistem delovanja, koordinisan dugoročnom politikom koja favorizuje tehnološku evoluciju vozila, modernizaciju putne i energetske infrastrukture, prilagođavanje zakonodavstva. i širenje nove kulture odgovorne i održive mobilnosti za sve“.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close