Automobili

Bežično punjenje stiže 2024.: evo kako će to izgledati

Radna grupa SAE International -a „Bežični prenos snage i poravnanje“ već neko vreme radi na definisanju novog standarda bežičnog punjenja za električna vozila. Sada, nakon “duge diskusije”, grupa je odlučila da izabere Diferencijalni induktivni sistem pozicioniranja (DIPS) kao metod i proceduru za poravnavanje automobila sa indukcionom pločom.

Udruženje automobilskih inženjera (SAE) postavilo je standard SAE J2954, definisan kao „Bežični prenos energije (VPT) za laka utičnica/električna vozila i metodologiju poravnanja“ za laka priključna/električna vozila i metodologiju poravnanja) . O čemu se radi? I, pre svega, zašto je to važno?

93% efikasnosti
U praksi, tim tehničara koji se bavio ovim pitanjem, koristeći i mišljenje nekih proizvođača automobila , raznih aktera u lancu dobavljača i subjekata specijalizovanih za bežično punjenje, razgovarao je kako bi odredio najbolji način i metod kojim će automobil i ploča mora biti poravnata i spojena.

Prema standardu SAE J2954, bežični prenos snage (VPT) će omogućiti automatsko indukciono punjenje električnih vozila sa veoma visokom efikasnošću, do 93% . Najteža stvar na kojoj smo morali da radimo je definisanje standarda koji će dobro funkcionisati u svim vremenskim uslovima i koji će biti iskorišćen za mnoge različite vrste aplikacija.

Sada je sve spremno za marketing
Tehnički, indukciono punjenje kako je definisano SAE generiše magnetno polje niske frekvencije, niskog intenziteta kroz više namotaja koje vozilo može prepoznati da bi pomoglo u idealnom pozicioniranju.

Definicija ovog standarda nam sada omogućava da napravimo veliki korak napred, pružajući proizvođačima karakteristike koje treba poštovati ako žele da usvoje ovu tehnologiju, koja će biti detaljno poznata u prvim mesecima 2024. godine .

„Punjenje električnih vozila trebalo bi da bude jednostavno kao parkiranje na pravom mestu i udaljavanje, a standard SAE J2954 to dozvoljava“, rekao je DŽesi Šnajder, predsednik Radne grupe za bežični prenos energije. „Naš inženjerski tim je odlučio da usvoji DIPS metod poravnanja , rešavajući nedostajuću kariku za komercijalizaciju bežičnog punjenja za električna vozila.”

„Sa ovim standardom“, dodao je Ki Seali, član ViTriciti-ja i kopredsedavajući podgrupe SAE J2954 Alignment and Controls, „ bežično automatsko punjenje će uskoro biti dostupno za javnu infrastrukturu .“

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close