Automobili

Dacia Logan, klasik budućnosti?

Danas je marka Dacia dobro etablirana u Europi i njeni modeli postaju bestseleri. U Španjolskoj je Sandero bio najprodavaniji novi automobil u 2023.; u Francuskoj i Italiji je u top 3, a novi Duster obećava jako dobro za ovu godinu.

Iza njega je prilično mlada povijest i želimo je pratiti prisjećajući se prvog Logana.

Rođen sa dna
Dacia je osnovana 1966. i isprva je proizvodila Renault 8 po licenci, a od 1969. Renault 12. Ograničen na tržišta bivšeg Istočnog bloka, nakon isteka licence limuzina je preinačena u 1310, koji je ostao u proizvodnji do 2004. Godine 1995. Dacia je lansirala Novu kao novu seriju modela temeljenu na Peugeotu 309.

Najbolji videi:

Godine 1998. Renault je kupio Daciu, nakon što je godinama ranije doživio neuspjeh sa Škodom. Poticaj za razvoj Logana došao je nakon posjeta Rusiji francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca. Tadašnji generalni direktor Renaulta, Louis Schweitzer, shvaća da se Lade od 6.000 eura jako dobro prodaju u salonima Lade i Renaulta, dok su Renaulti od 12.000 eura zapeli u prodajnim salonima.

Prva generacija Logana dizajnirana je u Renaultovom Technocentru u Francuskoj u blizini Pariza i rezultat je četverogodišnje razvojne faze takozvanog projekta X90. Usput, nejasno je odakle dolazi ime Logan. Pretpostavlja se da je riječ “Lo” povezana s “Low”, jer “Low Cost”.

Logan je stvoren na praznom listu papira, s cijenom kao temeljnom granicom za marketing. Od početka do kraja primjenjuje se metoda “od dizajna do cijene”, inovacija u automobilskoj industriji.

Specifikacije X90, poznatog kao Logan, ne temelje se samo na ekonomskim odlukama, već i na pouzdanosti: automobil mora izdržati bilo koju klimu i bilo koju cestu, od kaldrme u Rumunjskoj do pješčanih staza u Sahari. Mora moći i na nekvalitetni benzin jer je i on namijenjen manje industrijaliziranim zemljama.

Atmosferski benzinski motori od 1,2, 1,4 i 1,6 litara (neki s opcijskim LPG-om, a zatim i 1,5-litrenim dizelom) nisu moderni, ali su se dobro dokazali. Nadalje, svaku je komponentu lako popraviti.

Također štedite pronalaskom genijalnih dizajnerskih rješenja, na primjer, antena je postavljena sprijeda radi uštede na kablovima; identični dijelovi se koriste na desnoj i lijevoj strani automobila, kao što su bočne letvice ili retrovizori; kontrolna ploča je lijevana u jednom komadu umjesto u pet (klasični postupak) kako bi se smanjio broj kalupa i rukovanja.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close