Automobili

Porše – 80% prodaje biće električni do 2030. godine

Porsche -ova godišnja konferencija za štampu bila je prilično bogata jer je uključivala niz važnih najava. Izvršni direktor kompanije Oliver Blume izašao je na scenu kako bi ponovo potvrdio nadolazeći dolazak 911 Hibrid-a, koji sadrži tehnologiju prilagođenu 919 Hibrid-u koji je pobedio na Le Manu.

Pored toga, šef je napomenuo da će zamena za 718 Bokster/Caiman biti samo električna i da će stići 2025. Ovo su stepenice ka većem cilju elektrifikacije.

Do 2025. godine, timovi iz Zufenhauzena žele da plug-in hibridi i EV (električna vozila) čine polovinu njihove prodaje. Iako nije preciziran, ovaj procenat verovatno uzima u obzir ne-PHEV hibrid 911 koji bi trebalo da stigne pre sredine decenije. Očekuje se da će do 2030. samo električni automobili činiti više od 80% ukupnih isporuka kompanije.


Pre toga, Porše vredno radi na pripremi sledećeg Macana. Zasnovan na platformi PPE koja je razvijena zajedno sa Audijem, električni krosover je ušao u testnu fazu u maju 2021. i biće plasiran na tržište sledeće godine. Oko tri miliona probnih kilometara biće završeno do trenutka kada bude pušten u prodaju. Kao i Taicans (limuzina i karavan Cross i Sport Turismo), imaće koristi od arhitekture od 800 volti koja omogućava brzo punjenje kapaciteta do 350 kV.

Dolazak električne neće odmah ubiti benzinsku verziju. Menadžer linije proizvoda ovog vozila, Sebastian Staiger, nagovestio je u prošlogodišnjem intervjuu za Autocar da će model motora sa unutrašnjim sagorevanjem biti ugašen oko 2024. Drugim rečima, dva lica Macana će mirno koegzistirati oko dve godine pre nego što je termalni nestao. .

NJegovi donji okviri su razvijeni za modele sa pogonom na zadnje i sve točkove opremljene sa jednim i dva elektromotora. EPI se smatra naprednijom MEB platformom koja podržava upravljanje zadnjim točkovima, vazdušno vešanje i vektorisanje obrtnog momenta. Za modele sa pogonom na sva četiri točka, prednji motor će se uključiti samo kada je potrebna njegova dodatna snaga. U suprotnom, automobili će ostati u režimu pogona na zadnje točkove kako bi se maksimizirala efikasnost.

Električni 718 će biti inspirisan prošlogodišnjim Mission R , ali će se odreći konceptne platforme prilagođene sadašnjem Caiman-u za potpuno nove osnove prilagođene EV. Slično kao i Macan, očekuje se da model nudi i pogon na sve točkove, jer je koncept za IAA Minhen 2021 imao dvostruke elektromotore. Koncept je tehnički bio trkački automobil, što znači da verzija za put neće biti tako ekstremna.

Porsche čvrsto drži Panameru i Caienne, ali logika nalaže da će ova dva ostati u godinama koje dolaze kao jedini Porsche-ovi PHEV-ovi. Kasnije je Porše više puta ponavljao da će 911 biti poslednji automobil kompanije koji će biti potpuno električni. To će se neizbežno dogoditi, ali ne pre 2030. godine

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close