Automobili

Maserati GranCabrio na utrci 1000 Miglia 2024

1000 Miglia 2024 priprema se za početak, sa stotinama posada – uključujući i “našu” koju čine Andrea Farina i Davide Cironi – spremne suočiti se s rutom koja će voditi od Brescie do Rima, kako bi se ponovno uputili prema Lavici Italije. Fascinantni starinski automobili kojima će se ove godine pridružiti vrlo moderan Maserati GranCabrio Folgore. Ali vijest nije u njegovoj prisutnosti, već u nedostatku nečeg temeljnog.

Zapravo, električni sportski automobil Trident pokretat će 1000 Miglia 2024 bez vozača. To je zapravo prototip koji je razvila Politehnika u Milanu i dio je projekta 1000 MAD (1000 Miglia Autonomous Drive), inauguriranog na prošlom izdanju s MC20.

Sam, ali ne previše
Upravo prošlogodišnje iskustvo omogućilo je razvojnom timu implementaciju sustava “robo-vozač”, koji se sastoji od hardvera i softvera koji može samostalno voziti Maserati GranCabrio Folgore. Elektronički mozak koji, međutim, neće biti ostavljen sam: u kabrioletu Modenese zapravo će biti pravi vozač – točnije Matteo Marzotto, vozač i član Upravnog odbora 1000 Miglia – neophodan za poštivanje zakonskih ograničenja i sposoban preuzeti kontrolu nad automobilom ako je potrebno.

Ljudska rezervna kopija koja će se povezati s umjetnom inteligencijom putem avatara koji je razvio odjel za dizajn Politehničkog sveučilišta u Milanu, prikazanog na ploči od pleksiglasa. S vanjske strane, pak, postoje brojni senzori, radari i lidari koji skeniraju cestu, omogućujući automobilu autonomno i sigurno prijeći otprilike 1600 km, uvijek poštujući propise za autoceste.

Projekt koji predviđa autonomnu vožnju Maseratija GranCabrio Folgore na 1000 Miglia 2024. dio je MOST-a (Nacionalnog centra za održivu mobilnost), uz pokroviteljstvo Ministarstva infrastrukture i razvijen je u suradnji s Movyon, Cisco i Redfield, zajedno s ostali tehnički dobavljači.

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close